Begrippenlijst, wel zo duidelijk

Interieurbouwers dat zijn we, in hart en nieren. We doen de hele dag dan ook niets anders dan het maken van meubels en het ontwerpen van interieurs. Soms gebruiken we hierbij termen die u wellicht niet zoveel zeggen, onze excuses hiervoor. 

Daarom ter verduidelijking deze begrippenlijst en heeft u vragen, neem dan alsnog gerust contact met ons op.

Houtfineer is een dunne laag echt hout, variërend in dikte van 0,5 tot 2 mm afhankelijk van de gebruikte houtsoort en de toepassing. Doordat iedere boom uniek is heeft fineer een unieke kwalitatieve uitstraling. Fineer wordt hoogwaardig verlijmd op een plaatmateriaal naar keuze; spaanplaat, MDF, multiplex, etc.. De verlijming gebeurt door ons altijd aan beide zijden van het plaatmateriaal om achteraf kromtrekken te voorkomen.

Gemelamineerd spaanplaat is een geperste plaat voorzien van een harde toplaag, bestaande uit melaminehars. Doordat de toplaag direct in de fabriek wordt geperst kan deze een zicht- en voelbare structuur bevatten welke natuurgetrouw is. Ten opzichte van HPL is de toplaag een stuk dunner en daarmee is gemelamineerd spaanplaat minder slijt- en stootvast dan HPL. Wij verwerken gemelamineerd spaanplaat daarom niet op bovenbladen van tafels of balies, tenzij dit specifiek gewenst is. Voor kastdeuren en staande panelen is gemelamineerd spaanplaat een perfecte oplossing.

Bepalend voor de kwaliteit van spanplaat is de persing en natuurlijk de dikte van de plaat. Wij gebruiken standaard 18mm spanplaat met een extra hoge persing voor meer kwaliteit en een langere levensduur.

HPL, ofwel High Pressure Laminate, is een extra slijtvaste toplaag van ca. 0,8mm dikte op het plaatmateriaal; spaanplaat, MDF, multiplex, etc.. De toplaag wordt achteraf op het plaatmateriaal verlijmd. Hierdoor kan HPL eventueel ook gebogen worden verwerkt en is het geschikt voor langere panelen waarbij geen naad zichtbaar mag zijn. Bovenbladen van balies en watervaste plaatmaterialen worden door ons standaard voorzien van een HPL toplaag, tenzij anders gewenst. Wanneer wij HPL verwerken doen we dit altijd aan beide zijden om achteraf kromtrekken te voorkomen. Vanwege de extra bewerking is HPL duurder dan bijvoorbeeld gemelamineerd spaanplaat.

Hoewel we samen met u veel tijd en energie steken in een zorgvuldige voorbereiding van uw project, leert de ervaring ons dat er gedurende het proces vrijwel altijd aanpassingen nodig zijn. Simpelweg doordat de praktijk veelal net even anders is of dat er vanwege voortschrijdend inzicht zaken wijzigen. Hierdoor kan het zijn dat er tijdens uw project sprake is van meer- of juist van minderwerk. 

Eventueel meer- en/of minderwerk wordt altijd vooraf met u gecommuniceerd. Vervolgens is de keuze aan u. Geen verrassingen achteraf, gewoon eerlijk vanaf het begin. De verrekening vindt plaats op de laatste factuur.

Solid Surface is een composiet, een mix van acrylaat en verschillende harsen. Het materiaal is stijlvol en doordat het thermisch kan worden vervormd in vrijwel iedere denkbare vorm te verwerken. Eventuele naden worden volledig weggewerkt, zodat het lijkt of uw meubel uit één geheel is gemaakt. Naast de vrijwel grenzeloze verwerking is Solid Surface materiaal uiterst slijtvast. Het materiaal is volledig afgesloten, ofwel niet poreus en daardoor vocht- en vlekbestendig. Uit hygiënisch oogpunt is Solid Surface materiaal de perfecte toepassing, doordat bacteriën en schimmels geen kans hebben op het massieve materiaal.

Wij hebben uitgebreide ervaring met het verwerken van zowel bekende merken Solids Surface materiaal (Corian, GetaCore en LG Hi-Macs) als minder bekende merken.

Watervast plaatmateriaal is geschikt voor toepassing op plaatsen waarbij het aannemelijk is dat het plaatmateriaal in aanraking komt met vocht of water. U herkent watervaste spaanplaat of MDF aan de groene materiaalkleur. Overigens betekend watervast niet dat het plaatmateriaal bestand is tegen continue blootstelling aan vocht. De standaard is dat watervast plaatmateriaal minimaal 72 uur in een kookproef moet door kunnen brengen zonder dat de lagen of vezels losraken. 

Aanrechtbladen, maar ook plinten op een plavuizen vloer worden door ons standaard vervaardigd uit watervast materiaal, tenzij anders gewenst.

Klanten geven ons een 8,7
4.4/5
Persoonlijk advies
Nieuwe ideeën
Goede begeleiding
Duidelijke afspraken
Unieke meubels
5 jaar garantie